«Vesleheimen skulle lyse utetter og verme inetter»

Søndag 16. september klokken 13.00 inviterte Vollen historielag til høstens storsatsing: Foredrag om Olav og Karin Sletto sine fem år i ”Vesleheimen” i Vollen 1912-1917.

Vesleheimen

Arrangementet fant sted under telt på «Vesleheimen”.
Vi fikk høre tidstypisk sang av en operasangerinne, og det var videre lagt inn en lokal vandring i området.

Eva Almhjell er leder for Olav Sletto-selskapet. Hun har nettopp gjort ferdig et omfattende arbeid med å transkribere en stor brevveksling mellom Olav og Karin Sletto i åra 1910-1918.

Tidlig på våren 1912 kom det unge og nygifte paret Olav og Karin Sletto til eiendommen ”Skjæret” i Vollen, som var eid av Karins bror, Gottfred Mauritz Bryde. De fikk utskilt ei tomt fra ”Skjæret”, og allerede i september samme år sto det nye huset, som de kalte ”Vesleheimen”, ferdig. I september samme år kom deres førstefødte, Eva, til verden. Etter det fulgte Randi i 1914 og endelig Bjørn i 1915.

Olav Sletto var født og vokste opp i fjellbygda Hol i Hallingdal, mens Karin kom fra borgerskapet i Sandefjord. Hun var utdannet kunstveverske, spilte piano og talte tysk.

Olav var influert av Otto Weiningers maskulinitetskult, og mente at Karin passet inn i hans kvinnebilde. Olav var stadig på farten som foredragsholder landet rundt for ungdomslag og folkeakademi, og dette førte til en stor brevveksling mellom dem. Karin, på sin side, fant seg aldri helt til rette i Vollen.

Olav Sletto fullførte flere av sine romaner i de åra de bodde i Vollen, og vi vil foreta en liten local ekskursjon inspirert av Slettos romaner under ledelse av Tor Finstad. Hans bestefar kjøpte i 1919 “Vesleheimen”, og var i familiens eie til 2012.

Nåværende eier av “Vesleheimen”, Trine Bendixen, ønsker oss velkommen til stedet, som har veiadresse Slemmestadveien 401 på Skjæret, vis-à-vis bussholdeplassen.

NB: Best å komme til fots, men parkering for de som absolutt trenger det er mulig.

Velkommen til et interessant stykke Vollen-historie – Gratis adgang – lettere servering

Les mer på www.olavslettoselskapet.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s