En bildehistorie om Vollens tradisjonelle bringebærnæring

Bringebæråker i Øvre Asker mot Skaugumsåsen. Foto: Jon Stenseng

Unge bringebærplukkere hos Christensen i Vollen, ca. 1910. Foran fra venstre: Arvid, Sverre og Lucie Christensen. Foto: Christian Christensen.

Unge bringebærplukkere i Vesleheimen i Vollen i 1920. Fra venstre: Ludvig, Christian og Finn Pedersen. Foto: Lokalsamlingen, Askerbibliotekene.

Typisk kombinasjonsbruk i Vollen: Jørgen Granberg var båtbygger, men hans familie drev samtidig havebruk. I dag er adressen Tørkoppveien 3A. Foto: Lokalsamlingen, Askerbibliotekene.

En absolutt pionér blant Vollens bringebærdyrkere var kaptein Petter Andersen på Linlandet frukthage. Flyfoto av gården fra under krigen.

Vollen brygge i 1915 med bær- og blomsterkasser. Fjordbåten «Oscar» i virksomhet. Fra Pipervika i Kristiania overtok vognmann Karl M. Hansen med hestetransport til torgene. Foto: ukjent

Emballasje og transport av bær og frukt ble etter hvert standardisert. Her standardiserte, hjemmelagde sponkurver for bringebær. Foto: Lokalsamlingen, Askerbibliotekene.

Vollens bringebær framme ved målet: Hovedstadens torg og kunder. Foto: Oslo museum

 Hagebrukerne i Asker, Røyken og Hurum anmodet i 1919 om å få satt inn en tidligere morgenrute for ikke å komme for seint til torgs, men det ble avslått. Derfor gikk en gruppe hagebrukere sammen om å anskaffe en fraktebåt som ble døpt «Paragon», som gjorde tjeneste i vel ti år. Her har Vollen ungdomslag leid «Paragon» for en utflukt til Jeløya. Foto: Asker og Bærums Budstikke.

I 1930-åra begynte bilen å konkurrere med fjordbåtene om bærtrafikken til torvene i Oslo. Bildet viser den samme vognmann Hansen og hans sjåfør Thorleif Sveia fra Bjerkås. Hansens løyve ble overtatt av Arne Bjørndal fra Vollen. Foto: Privat.

Kjøpmann Hallvard Christensen engasjerte seg også i å frakte varene fra gartnere og hagebrukere innover til Oslo på morgenkvisten.. Her sees Christensen på toppen av kasselasset. Hans sønn Odd, nede ved bilen, tok etter hvert over virksomheten. He er de foreviget på Youngstorget. Foto: Vollen historielag.

Familie, venner, naboer og unger måtte bidra når bringebæra modnet. Her er ivrige plukkere på bruket «Mariero» i Vollen, eid av Johan Elnes og familie. Foto: Privat.

Familiedugnad på nabobruket til «Mariero», hos familien til smed Julius Madsen. Foto: Lokalsamlingen, Askerbibliotekene.

Bringebærplukkere tar en pust i åkeren hos familien til Eugen Yggeseth på Bjerkås i 1934. Lokalsamlingen, Askerbibliotekene.

Blide bringebærplukkere på «Åsaker» på Bjerkås hos familien til Kolbjørn Østenstad. Foto: Lokalsamlingen, Askerbibliotekene.

Matauk hos fiskerfamilien Bækvold i Vollen. Mor Ingeborg (1895-1987), sønn Svein, og datterdatter. Lokalsamlingen, Askerbibliotekene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s